**Mock Questions to Practice Ratio for Quantitative Section of CLAT 2022**

Mock Questions to Practice Ratio for Quantitative Section of CLAT 2020

Upon the death of the father, the entire property is divided among the sons A, B, C and D in the ratio 4:1:3:2. If the value of the entire property is Rs. 35 lakh, how much more should be given to B so that B and C have equal property?

If train A and train B have equal speed and train B covers the distance of 500 km. in 12 hours, then how long will it take for train A to cover the distance of 1000 km?

If two numbers are in the ratio of 7:11 and the smaller number is 90 more than 1/3 of the greater number. Find the numbers?

In the field of Mathematics, it was observed that the ratio of female scholars to the ratio of male scholars is 2:9. If the total number of scholars in the field of mathematics are 220, find the difference between no. of male and female scholars.

If a piece of agricultural land is jointly owned by two brothers X and Y in the ratio 3:7 and the total area of field is 40 Acre, and brother X sells it at Rs. 60000 per Acre whereas Brother Y sells it at Rs. 45000 per Acre, find the total money received.

In a treasure hidden in a fort, the money was kept in the form of Gold, Silver, and bronze coins in the ratio of 4:9:15 where the value of Gold, Silver, and bronze coins is Rs. 1000, Rs. 500 and Rs. 100 respectively. If the total value of the treasure is Rs. 70000. Find the no. of Silver coins.

If the price of 7 dozens of banana is Rs. 2800, find the price of 25 bananas.

In 2 L of shikanji, the ratio of water to other contents in 1: 4. Find the quantity of other contents in 50 L of Shikanji.

The price of two current affairs Magazines X and Y are in the ratio 5:2. If we increase the price of Y by Rs. 75, the new ratio becomes 10:7. Calculate the price of Magazine X.

DO IT YOURSELF!!

If the two numbers are in the ratio 4:9 and the greater number is 108 less than thrice the smaller number, find the greater number.

ANSWERS WITH EXPLANATION

Let the property to A, B, C and D be 4x, x, 3x and 2x.

4x + x+3x+ 2x = 35 lakh

10x = 35 lakh

x = 3.5 lakh

Property to B = x = Rs. 3.5 lakh

Property to C = 3x = 3 * 3.5 = Rs. 10.5 lakh

Equal amount to B and C = (3.5+ 10.5)/2 = 7 lakh

Therefore, B must be given 3.5 lakh more.

Speed of train B = 500/12 = 41.6 km/h

Required time = 1000/ 41.6 = 24 hours (approx.)

Let the two numbers be 7x and 11 x respectively.

7x = (11x/3) + 90

x = 27

Smaller number = 7x = 189

Greater number = 11x = 297

Let the number of female scholars and male scholars be 2x and 9x respectively.

As per the question,

2x+9x = 220

11x = 220

x = 220/11 = 20

No. of female scholars = 2x = 40

No. of male scholars = 9x = 180

Required Difference = 180-40 = 140

Let the area of fie;d owned by X and Y be 3x and 7x respectively.

3x + 7x = 40 acre

10x = 40

X = 4 Acre

Land owned by X = 3x = 12 Acre

Land owned by Y = 7x = 28 Acre

Money Received by X = 60000* 12 = Rs. 720000

Money recieed by Y = 45000* 28 = Rs. 1260000

Total money = Rs. 1980000

Let the no. of Gold, Silver, and bronze coins be 4x, 9x and 15 x respectively.

As per the question,

4x (1000)+ 9x(500) + 15x( 100) = 70000

4000x+ 4500x + 1500x = 70000

10000x = 70000

x = 7

No. of silver coins = 9x = 9*7 = 63

7 dozen = 7* 12 = 84 bananas

Price of 25 bananas = (2800/84) * 25

= Rs. 833.33

Let the water and other contents in x and 4x respectively

x+ 4x = 2

5x = 2

X = 2/5 = 0.4 L

Other content in 1 L = 0.4/2 = 0.2 L

Other content in 50 L = 0.2 * 50 = 10 L

Let the prices of the Current Affair Magazine X and Y be 5x and 2x respectively.

5x/ (2x+75) = 10:7

35x = 20x + 750

x = 50

Therefore, Price of magazine X = 5x = 5* 50 = Rs. 250

Read the theory on Simple and Compound Interest here.

Read our other posts on Quantitative Techniques Question Pattern and Test Papers.

Click here to learn about Quantitative Techniques Question Pattern from official CLAT website.

**First published on September 7, 2020.Â **